Lichaamsgerichte therapie

In deze tijd wordt er veel druk gelegd op ons cognitief vermogen. Al op jonge leeftijd wordt ons geleerd om te presteren. Hoe harder je werkt, hoe meer je bereikt in de samenleving.  We zijn goed in rationaliseren en problemen oplossen, echter niet alle problemen kunnen worden opgelost en verdienen een andere aanpak.

Overspannen of burn-outklachten

Heb je momenteel veel stress en spanningen? Vind je het moeilijk om je gedachten lost te laten en blijf je piekeren? Merk je spanningssignalen te laat op en ervaar je o.a. klachten van stress, vermoeidheid, pijnklachten, onzekerheid, slaapproblemen, een kort lontje, en verminderde concentratie?  Middels lichaamsgerichte therapie leer je te luisteren naar de signalen van je lichaam en stress te verminderen. Hierdoor zal je ook in de toekomst beter met stress om kunnen gaan, waardoor klachten worden voorkomen.

Omgaan met emoties

Ook kun je met behulp van lichaamsgerichte therapie beter contact maken met je emoties, deze te voelen in je lijf en te verwoorden. Je zult steeds beter in staat zijn met alle verschillende emoties om te gaan, ze te herkennen en te begrijpen. Hierdoor ontstaat er meer zachtheid naar jezelf en verbinding in relaties.

Verschillende vormen van lichaamsgerichte therapie

Mindfulness based cognitive therapie

Deze therapie is een combinatie van mindfulnesstechnieken en cognitieve therapie. Middels deze therapie leer je met een milde blik te kijken en je aandacht te trainen. Je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties waar te nemen en niet te oordelen. Hierdoor krijg je beter contact met je lichaam en emoties. Deze therapievorm is niet gericht op het verminderen van de problemen of problemen op te lossen, maar los te laten en de werkelijkheid te accepteren zoals deze is.

Focussen

Focussen is een methode waarbij je contact maakt met je lijf. Emoties worden opgeslagen in je lichaam en door middel van focussen kun je deze lijfelijke emotionele indrukken waarnemen. Focussen helpt je bijvoorbeeld om erachter te komen wat je werkelijk voelt en wat je echt wilt. Ook helpt het bij de volgende situaties:

Oude patronen los en moeilijke emoties
Door te focussen ervaar je dat je niet door de heftige emoties overspoeld wordt, maar dat je er met een afstand naar kunt kijken zonder jezelf erin te verliezen.  Focussen helpt ook als je juist moeilijk contact kunt maken met je emoties. Daarnaast helpt focussen je om oude pijn en oude patronen los te laten en meer inzicht te krijgen.

Piekeren en zelfkritiek
Focussen helpt bij piekeren of bij zelfkritiek. Door uit je hoofd te gaan en de aandacht te richten op je lichaam. Te leren luisteren naar signalen van je lichaam. Hierdoor zal je meer ontspanning ervaren.

Onbestemd gevoel
Soms blijf je na een situatie met een vaag of onbestemd gevoel zitten. Je merkt dat je het gevoel niet helder krijgt.  We zijn snel geneigd een oplossing te zoeken of er veel over na te denken. Juist door met aandacht naar je lijf te gaan krijg je vanzelf het juiste antwoord.