Therapieën

EMDR (Eye Movement Desensitisation & Reprocessing)

EMDR is één van de meest toegepaste en effectieve behandeling voor traumatische stoornissen, waaronder posttraumatische stress stoornis (PTSS) en angststoornissen. Deze therapie is voor mensen die na een nare of angstige ervaring o.a. last hebben van nachtmerries, prikkelbaarheid, woede-uitbarstingen. Of last hebben van fobieën, zoals angst voor vliegen of voor autorijden na een ongeval. Al na een aantal EMDR- behandelingen zullen klachten sterk verminderen of zelf verdwijnen.

EFT (Emotional Focused Therapy)

EFTrelatietherapie gaat uit van de hechtingstheorie, die stelt dat we allemaal een gezonde behoefte hebben van je veilig en verbonden willen voelen met je partner. In therapie ontstaat er meer begrip voor elkaar en worden nieuwe positieve verbindingen gemaakt. Lees verder bij ‘Relatietherapie’.

Cognitieve Gedragstherapie (CGT)

CGT richt zich op het veranderen van je gedrag.  Hierbij wordt uitgegaan dat (negatieve) gedachten je gevoel bepaalt en daarmee je gedrag.  De veronderstelling is dat niet de werkelijke gebeurtenis je een vervelend gevoel geeft, maar de “gekleurde bril” waardoor je de wereld ziet. Deze therapie kan goed worden toegepast bij angstklachten, zoals sociale angstklachten, faalangsten en paniekklachten.  

Psychoanalytische psychotherapie
Deze therapie kijkt naar de hele levensgeschiedenis van een cliënt, dus ook naar de vroege kindertijd en hechting. Onbewuste en onverwerkte emoties worden als onderliggende oorzaak van de klachten gezien. Doel van de behandeling is het herkennen, erkennen en reguleren van deze emoties, waardoor klachten zullen afnemen.  Deze therapievorm wordt aangevuld met de nieuwste inzichten vanuit de psychologie, biologie en neurobiologie.

Mindfulness based cognitive therapie

Deze therapie is een combinatie van mindfulnesstechnieken en cognitieve therapie. Middels deze therapie leer je met een milde blik te kijken. Je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties waar te nemen en niet te oordelen. Hierdoor komt er meer ruimte voor acceptatie, heling en geluk. Deze therapievorm is niet gericht op het verminderen van de problemen maar je leert de werkelijkheid te accepteren zoals deze is.

Focussen

Focussen is een methode waarbij je contact maakt met je lijf. Door te focussen ervaar je dat je niet door de heftige emoties overspoeld wordt, maar dat je er met een afstand naar kunt kijken zonder jezelf erin te verliezen.  Tevens kun je focussen toepassen als je juist moeilijk contact kunt krijgen met je emoties en beter wilt voelen wat je behoeftes zijn. Focussen helpt om oude pijn en oude patronen los te laten en meer inzicht te krijgen.