EFT Relatietherapie

Een liefdesrelatie kan heel mooi zijn. Wanneer je verliefd bent, vind je alles mooi aan de ander en wil je alleen maar bij diegene zijn. En als je al een tijd samen bent, voel je dat je veilig en verbonden ben met elkaar. Echter soms ontstaat er een moment in je leven dat je alleen nog maar ruzie hebt.

We komen er niet uit

Jullie begrijpen elkaar niet meer en de ruzie loopt steeds op. Je voelt je boos en niet begrepen. Je probeert je partner te bereiken, maar dat lukt niet, waardoor deze gevoelens oplopen. Je voelt je helemaal alleen staan in de relatie. Of je hebt juist het gevoel dat je alles fout doet en dat er geen ruimte meer is voor jou. Je beschermt jezelf tegen de boosheid van de ander door je terug te trekken. En misschien ben je gewoon moe om de kar in je eentje te trekken.

Affaire

Er is een ander in het spel. Alles wat veilig en vertrouwd was in jullie relatie is nu weg. Je hele wereld staat op zijn kop en je voelt je misschien woedend en verraden door je partner. Je hebt zoveel vragen en er zijn zoveel leugens verteld.  Kan ik mijn partner ooit nog vertrouwen? Kan onze relatie ooit nog zo goed worden? Daarnaast kunnen bij de partner gevoelens van schuld en schaamte spelen.

EFT Relatietherapie

EFT relatietherapie is de meest en best onderzochte relatietherapie van dit moment. Het is ontwikkeld door Sue Johnson, ook wel bekend van haar boek ‘Houd me vast’. In EFT wordt uitgegaan van de hechtingstheorie. Het gaat uit van een gezonde behoefte van je veilig en verbonden willen voelen met je partner. Het gevoel dat je geliefd, belangrijk en speciaal bent voor de ander. Dat je samen een team bent!  De meest belangrijke vragen zijn:

  • “Kan ik jou bereiken?”
  • “Ben je er voor mij?”
  • “Doe ik ertoe voor jou?”
  • “Reageer je als ik je nodig heb?”

 (werkboek houd me vast, logo stichting EFT)

In therapie

Emoties vormen in therapie een belangrijke ingang om elkaar te begrijpen. We zien de irritatie of boosheid van de ander, maar daaronder zit vaak pijn. In therapie leren we naar elkaar te kijken, te voelen wat we nodig hebben en dit naar elkaar uit te spreken. Daarnaast worden nieuwe positieve verbindingen gemaakt en er ontstaat meer begrip en zachtheid naar elkaar. Veiligheid in een relatie zorgt ervoor dat we ons sterker voelen, de wereld in durven gaan en erop uit te trekken.

Lees voor meer informatie de EFT website.

Stichting EFT Nederland