Relaties zijn er in alle vormen en maten en speelt in ieders leven een belangrijke rol. Zo heb je misschien een liefdesrelatie met je partner, kind, ouder of werkrelatie met je werkgever of collega.

Hechtingsrelatie

De eerste liefdesrelaties die je hebt gehad is meestal met je moeder (of vader). Deze relatie heet een hechtingsrelatie en vormt de basis voor alle verdere relaties.  Als ouder probeer je emotioneel af te stemmen op de behoeftes van je kindje. Kinderen zijn totaal afhankelijk van de ouder en deze verbinding is van levensbelang. Het niet verbonden zijn resulteert in een ‘oerpaniek’.  Wanneer je kindje zich veilig voelt, kan hij zichzelf ontwikkelen en durft hij de wereld in te gaan. 

Relatietherapie

Ook bij volwassenen speelt de hechting een belangrijke rol. Met je liefdespartner vorm je een nieuwe hechtingsrelatie. Hierin spelen dezelfde behoeftes en angsten op, die ook van belang waren in onze vroege kindertijd. In een intieme relatie wil  je dat de ander je ziet en je begrijpt. Je wilt je verbonden en veilig voelen. Je wilt het gevoel hebben dat je de meest belangrijke persoon voor die ander bent.  Dit zijn gezonde behoeftes.  Lees verder bij EFT relatietherapie.

Traumatische jeugd

Wanneer je een moeilijke of traumatische jeugd gehad, kun je later in je volwassen leven problemen ervaren in het omgaan met stress en het beheersen van emoties. Ook kun je last krijgen van onverwerkte emoties uit je jeugd. Misschien heb je last van heftige emoties die je niet begrijpt en waar je geen grip op hebt. Misschien ben je bang om de ander te verliezen, of vind je het juist moeilijk om intieme relaties aan te gaan. Kijk ook bij individuele therapie.