Hechting en Relaties

Liefde en relaties spelen in ieders leven een belangrijke rol. Door liefde kunnen we een emotionele verbinding aangaan met een ander. Wanneer je verbonden bent, dan kun je fijne emoties samen delen en moeilijke emoties beter dragen. Je voelt je minder alleen.

Hechtingsrelatie

De eerste liefdesrelaties die je hebt gehad is meestal met je moeder en/of vader. Deze relatie heet een hechtingsrelatie en vormt de basis voor alle verdere relaties. Emoties zijn al vanaf de geboorte aanwezig en zijn essentieel voor de hechting. Het zorgt ervoor dat een baby een band kan opbouwen met zijn ouders en zich begrepen en veilig voelt. Hierdoor kan het brein optimaal groeien en durft het kindje de wereld te ontdekken. Het niet verbonden zijn resulteert in een ‘oerpaniek’.

Relatietherapie

Ook bij volwassenen speelt de hechting een belangrijke rol. Met je liefdespartner vorm je een nieuwe hechtingsrelatie. Hierin spelen dezelfde behoeftes en angsten op, die ook van belang waren in onze vroege kindertijd. In een intieme relatie wil je dat de ander je ziet en je begrijpt. Je wilt je verbonden en veilig voelen. Je wilt het gevoel hebben dat je de meest belangrijke persoon voor die ander bent. Lees verder bij ‘Relatietherapie’.

Traumatische jeugd

Wanneer je een moeilijke of traumatische jeugd hebt gehad is dit veilige gevoel niet vanzelfsprekend. Je hebt meer pijnlijke ervaringen opgedaan die sneller worden geraakt. Daarnaast kun je meer problemen ervaren in het omgaan met stress en het beheersen van emoties.  Bij ‘individuele therapie’ en ‘lichaamsgerichte therapie’ wordt verder ingegaan op de behandeling.

Hechting en emoties

Lees voor meer informatie op de EFT website. Hier wordt hechting en emoties verder uitgelegd en welke rol dat speelt in een relatie. Bekijk ook de mooie filmpjes over ‘ emoties’, ‘cirkel van veiligheid’ en ‘ daten’.

Zie website van EFT