Individuele therapie

Vaak zoeken we hulp omdat we klachten hebben en problemen ervaren in werk of relaties, en er zelf niet meer uitkomen. Het kan dan fijn zijn dat er iemand meekijkt en je daarbij helpt.

Moeilijke jeugd en onverwerkt verleden 

Soms kun je last hebben van onverwerkte pijnlijke emoties uit je jeugd. Misschien heb je in je kindertijd te maken gehad met agressie of verlating. Dan was dit voor jou heel angstig en eenzaam als kind. In latere relaties kunnen deze gevoelens weer opspelen. Misschien heb je wel eens het gevoel “gevangen” te zitten of heb je last van heftige emoties die je niet begrijpt en waar je geen grip op hebt.

Doorbreken van oude patronen

 Een kind is fysiek en emotioneel nog helemaal afhankelijk van zijn ouders en ontwikkelt schema’s of ‘overlevingsmechanismen’ om met pijnlijke situaties om te gaan. Deze mechanismen hebben je geholpen om de kindertijd te overleven en zijn vaak ook je sterke kanten. Echter in intieme relaties kan dit ook leiden tot “please gedrag”, of emotioneel afsluiten. Mogelijk uit angst om de ander te verliezen of uit angst om iemand dichtbij te laten komen en kwetsbaar te zijn. Vaak is dit patroon onbewust.

Hier en nu
In therapie help ik jou hier bewust van te worden, en contact te maken met moeilijke en kwetsbare emoties en deze te begrijpen. Daarnaast help ik je bij het omgaan van deze emoties, bijvoorbeeld wanneer je overspoeld word door moeilijke emoties en hier geen controle op hebt, zoals bij woede, angstklachten of een paniekaanval.

Traumatische ervaring

Na een angstige of traumatische ervaring kun je last hebben van moeilijke en heftige emoties.  Wanneer een trauma niet goed verwerkt wordt kun je  gediagnosticeerd worden met Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). Je hebt bijvoorbeeld last van angstklachten, paniek, nachtmerries, verhoogde prikkelbaarheid, irritatie, woede-uitbarstingen, vermijding van de nare situatie, vermoeidheid en slaapproblemen. EMDR is hiervoor de meest effectieve en toegepaste behandeling.

Behandeling

Lees verder bij ‘Therapie’ voor de verschillende behandelvormen en bij ‘Werkwijze’ voor meer informatie.