Psychoanalytische psychotherapie
Deze therapie kijkt naar de hele levensgeschiedenis van een cliënt, dus ook naar de vroege kindertijd en hechting. Onbewuste en onverwerkte emoties worden als onderliggende oorzaak van de klachten gezien. Doel van de behandeling is het herkennen, erkennen en reguleren van deze emoties, waardoor klachten zullen afnemen.  Deze therapievorm wordt aangevuld met de nieuwste inzichten vanuit de psychologie, biologie en neurobiologie. 

Cognitieve gedragstherapie
Dit is een combinatie van cognitieve therapie en gedragstherapie. Bij cognitieve therapie wordt de manier van denken (gedachten) onderzocht en  aangepakt. Gedragstherapie richt zich op het veranderen van je gedrag.  Hierbij wordt uitgegaan dat (negatieve) gedachten  je gevoel bepaalt en daarmee het gedrag.  De veronderstelling is dat niet de werkelijke gebeurtenis je een naar gevoel geeft, maar de “gekleurde bril” waardoor je de wereld ziet. Deze therapie kan goed worden toegepast bij angstklachten, zoals sociale angstklachten, faalangsten,  piekeren.

Ook pas ik andere therapievormen tijdens de sessies toe. Lees verder bij Mindfulness based cognitive therapy en focussen.