Het autobiografisch geheugen is voor het tweede levensjaar nog niet gevormd. Daardoor is het niet mogelijk om bewuste herinneringen te hebben van de eerste twee jaar van je leven. Emoties zijn echter wel vanaf de geboorte aanwezig en soms kunnen oude pijnlijke emoties uit je jeugd opeens in het volwassen leven naar boven komen. 

Emoties zijn voelbaar in het lijf.
Emotie wordt onder andere gestuurd vanuit een eeuwen oud systeem in je brein, waaronder de amygdala. Dit systeem staat in direct verbinding met het lichaam en zorgt voor onze overleving.  Daardoor zijn emoties voelbaar in je lijf en kunnen ze opkomen, voordat je er bewust van bent. In therapie kunnen lichaamsgerichte oefeningen naast gesprekken belangrijke interventies zijn.

Doorbreken van oude patronen
Een kind is zowel fysiek als emotioneel nog helemaal afhankelijk van zijn ouders en kan in de loop van het leven ‘overlevingsmechanismen’ of ‘schema’s ontwikkelen.  Deze mechanismen hebben je geholpen om de kindertijd te overleven, maar werken nu tegen je. Misschien heb je een moeilijke of traumatische jeugd gehad en  spelen pijnlijke emoties steeds op in je relatie? Heb je het gevoel “gevangen” te zitten en ervaar je gevoelens van “niet begrepen en “niet gezien” zijn? Of misschien 
heb je last van heftige emoties die je niet begrijpt en waar je geen grip op hebt.  

Maak gerust een afspraak of kom langs voor een vrijblijvend gesprek.

Hier en nu
Problemen vanuit het verleden kunnen je achtervolgen, je gedrag in het heden bepalen en je gedachten over jezelf en de omgeving in de toekomst beïnvloeden.  In therapie help ik je met meer vrede naar je verleden te kijken en met meer ontspanning en plezier in het nu te leven. Hierbij ligt de focus altijd op het hier en nu.  Je leeft immers in het heden en je kunt niet veranderen als je niet in het ‘nu’ bent.