Hechting en relaties

Relaties zijn er in alle vormen en maten en speelt in ieders leven een belangrijke rol. Zo heb je misschien een liefdesrelatie met je partner, kind, ouder of werkrelatie met je werkgever of collega.

Hechtingsrelatie
De eerste liefdesrelaties die je hebt gehad is meestal met je moeder (of vader). Deze relatie heet een hechtingsrelatie en vormt de basis voor alle verdere relaties. Heb je een moeilijke of traumatische jeugd gehad, dan kun je later in je volwassen leven problemen ervaren in het omgaan met stress en het beheersen van emoties. Ook kun je last krijgen van onverwerkte emoties uit je jeugd.

Emoties
Emotie speelt in relaties een essentiële rol. Door verbinding te maken met je eigen emotie, hieraan uiting geven en afstemming te vinden met de ander, kun je een verbinding maken met de ander. In een intieme relatie wil  je dat de ander je ziet en je begrijpt. Je wilt je verbonden voelen.  Soms kan het lastig zijn om contact te maken met je eigen emoties. In therapie of coaching kunnen we hieraan werken.

Autonomie en verbinding
In een relatie gaat het vaak om de behoefte aan vrijheid en identiteit en tegelijkertijd de verbinding met de ander te maken. Soms is het lastig om hier een goede balans in te vinden en kan onbegrip, irritatie en ruzies ontstaan. Dan kan het fijn zijn dat iemand van buitenaf je helpt. 

Behandeling
Wil je partner niet samen met jou in therapie, maar wil jij wel werken aan problemen? 
 Heb je soms het gevoel “gevangen” te zitten en ervaar je gevoelens van “niet begrepen en “niet gezien” zijn? Of heb je last van heftige emoties die je niet begrijpt en waar je geen grip op hebt. Misschien ben je bang om de ander te verliezen, of vind je het juist moeilijk om relaties aan te gaan?

Maak gerust een afspraak of kom voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.